Thursday, March 5, 2009

Fire! Fire!

Slamat dinihari! Arimarek nang banyak benda sik kenak ngan aku. Ku pun sik tauk kenak.. Start pagi hp ku berolah. Mun urang call, aku dapat nengar sora, tapi caller ya sikpat nengar sora aku. So, mun ada urang call aku tepaxa 'menjemput' daknya main sms ajak lah.

Petang ku aher kuar dari tempat keja. Tempat keja ku ya area masjid jamek, sik jauh dari tempat AmirFX asa ku. Bila nanggar keluar, terpaku kejap ku ngan member ku nanggar asap bekepul-kepul di ruang udara Kuching. Mun ditanggar dari arah mek duak, macam area pasa ajak angus ya. So, mek duak member ku pun pegi lah ke pasa ..

Sampei kat pasa area open air, baruk lah ku tauk rupanya asap tadik datang dari kampung seberang. Ku sik pasti gilak kampong nie, tapi 'animal instinct' ku madah ya kampung Sungei Bedil.

Ku pun dengan bangganya coba nak ngeluar cam ku dari beg. Tapi alangkah kecewanya aku bila ku sedar cam ku tertinggal di opis! Yang ada cuma kabel pakei nyambong rah komputer. Kei apa..

So, ku rakam juak gamba ya makei hp ku nok berolah ya tadik. Hp antik keluaran taun 1868 (arum bulak).., cam nya sik sampei 2mp. At least ada juak pakei tanggar urang lain, nak.. Sikpat ku ngambik dari dekat. Bukan kerana takut kenak bahang api, tapi besesak2 dengan urang rami & kenderaan.

video

Alhamdulillah, dak bomba dengan 5 igek kenderaan bomba dah dapat madam api ya dari merebak. Sekda kemalangan jiwa.

Tringat ku ngan rumah dak abah khairul onggon di Sungei Bedil. Tapi mun ngekot 'animal instinct' ku agik, rumah ya jauh kit dari area nok angus ya.

Kawan2 esp. yang berada di Kuching, harap2 bersedialah untuk menderma mun diperlukan kelak. Sik derma duit, derma kain baju pun dah cukup bermakna..

Salaamm..

15 comments:

  1. Yobihh..
    Umah sapa ndak ka angus ya. Lamak sik nangga kebakaran kedak ya eh. Hmmm tedah lok.. tauk abis suma barang dalam umah nun hoh. Punca kebakaran? any idea?

    ReplyDelete
  2. Rumah sapa endak ya kah hor??? Tedah...kesian ngan cdaknya.

    ReplyDelete
  3. Yoh terok asap ya... Nang tebal jak eh. Mudahan sekda nok cedera o...

    ReplyDelete
  4. tedah..cian ehh..tadik ada mek nenga org berkelaka hal tok..

    ReplyDelete
  5. petang marek mek balit keja ada juak nangga asap tebal..mek ingat area perumahan..duhal rah sg bedil...trok kah umah ya? nang abis trus kah? oo tedahh...jaik ati ngenang..

    ReplyDelete
  6. Su Ijam... leh kmk jwp gie pihak ktk... heeeeeee... audio...puncanya electricity trip... kat sia dah brapa kali dah angus... penconteng... xda org cedera... juz kmk dgr ada sereban manok dah jd manok panggang... more info... tyk jk balit ngn su ijam... heeeeee... saja nk masuk campur...

    ReplyDelete
  7. Uh uh... Aku ada nangga wak asap ya dari kompleks rimarek... Pas balit joging aku terus ke tmpt kejadian p sekpat sebab rami gilak "wartawan preelance" jadi jeraya sesak.... Semoga urang pun umah ya selamat... Amin...

    ReplyDelete
  8. oo tedah..jaik ati ngga..mek do juak nenga marek, tp bok ari tuk tauk cto sbena..nway su ijam is karam singh walia in d making..hehe!

    ReplyDelete
  9. da org takbir tak? panas membahang wo..lagi panas di situ lagi panah di sana

    animal instict? hehehehehe..which one bro?

    ya mari kita berderma sambil berhibur (tag golongan .....)

    ReplyDelete
  10. Audio, Ms Tikots, Zatil Penconteng, Tasha, WhiteTulip>
    Baruk mek nak jawab, smua dah di xplain leh eMBuN mALaM.

    eMBuN mALaM>
    Makaseh banyak2, kitak jadi jurucakap kamek. Sigek gik mek nambah, ada 15 buah rumah musnah.

    AmirFX>
    Ya lah ku sikpat gi dekat..

    SyFazidawaty>
    Thanx, Maria tk Sabri..hehe

    Shitsurei shimashita>
    Cita detail tak dapat lagi coz nak masuk area 2 pon susah. Animal instinct?? Hehe..

    ReplyDelete
  11. animal instict??? wahh... lagi power dari power rangers nih.... terrorlahhh...

    ReplyDelete
  12. Su Ijamm.. oo su ijamm... ilex2 bah.. eboh maj** k... lewat juak guro2 sama kita alu majuk indah.. hehehehe...

    ReplyDelete
  13. Pity org yang jadi mangsa..semoga sikda emotionally affected lah ho

    ReplyDelete
  14. ayang's>
    Jgn main2 animal instinct..:)

    khairul onggon>
    Aok..Majuk lah tok..

    Felicia F. Ramzi>
    Ok lah sebab semua selamat.

    ReplyDelete
  15. ada mauk ngaja molah blog ? hehehe owner :d dak nie nak masuk account bank owr? help me!!!!! please!!!! warhhhh huhuhuhuhuhuuh

    ReplyDelete

kOMEN JE..