Thursday, February 26, 2009

Mari Menghafal Lirik : Puteri Santubong

Salaamms.., korang mesti pernah dengar pasal lagenda Putri Santubong yang memang sinonim dengan Negeri Sarawak kan? Siap ada lagu dia. Kalau kat Sarawak lagu 'Putri Santubong' ni memang femos. Kitorang memang dari besar sampai ke kecik dah biasa dengar lagu ni. Korang mesti pernah dengar gak lagu ni kan... Mungkin masih ramai yang tak faham atau hafal. Jangankan orang luar, orang Sarawak sendiri pun ada yang dah tak hafal lirik dia, especially yang duduk kat luar Bumi Kenyalang. Contohnya oon, minah saleh sorang ni cuma hafal lagu 'London Bridge Is Falling Down' ngan 'Baa Baa Black Sheep' je. Audio terer bawak lagu 'Wahid ithnein' yang popular di kalangan kanak2 di Dubai. Fadli kalau disuruh nyanyi lagu rakyat Trengganu 'Ulek Mayang' memang boleh tahan. Tapi kalau lagu Puteri Santubong, berpeloh diorang ni nak ingat lirik. So, Bagi yang kurang hafal & kurang faham maksud lagu tu, Apa kata kita nyanyi sama2, sambil cuba memahami dan menghayatinya :



Puteri Santubong
.

Putri Santubong Putri Sejinjang
Penjaga gunung Negeri Sarawak
Manis sik ada dapat dilawan
Anak dak dewa turun kayangan

.

Puteri Santubong & Puteri Sejinjang ni penjaga gunung, walaupun tak bekerja dengan perhutanan. Kedua2 nya memang cantik sangat2, keturunan dewa dari kayangan

.

Ooh.. Santubong Putri...

Bertenun kain siang...

.

.

.

.


Putri Santubong Audiowani : keayuannya dikagumi zaman berzaman.







Ooh.. Sajinjang Putri...

Menumbok padi malam...

.

.

.

Putri Sejinjang Onggonsari : sifat2 kepahlawanan tidak melenyapkan ciri2 ketimurannya.
.

Satu hari nya duak kelaie
Beranok-ranok sik renti-renti
Sorang madah dirik bagus agik
Sorang sik kalah walau sampei ke mati

.

Suatu hari diorang gaduh, gaduh mulut la.. non-stop punya quarrel. Puncanya bila masing2 rasa diri lebih cantik. Pastu dua2 tak nak mengalah.

.

.

.



Kedua2 puteri sedang khusyuk berkelaie menurut gambaran pelukis
.

Udah lejuk nya duak kelaie
Lalu betukuk nya duak puteri
Sejinjang mengayun aluk ke pipi
tebik Santubong sampei isok ari

.

Dah puas gaduh2, kedua puteri ni pun bercakaran la plak, dah sampai tahap 'body contact'. Sejinjang yang tak tahan sabar bantai Puteri Santubong dengan alu yang dia slalu guna untuk tumbuk padi tu. Kena pipi dia tapi kira teruk jugak la Santubong ni injured.

.

Tapi Santubong membalas juak
Lalu ditikam batang belidak
Sampei tekenak Sejinjang kepalak
Hingga betabor jadi Pulo Kerak

.

Bila dah kena, Santubong ni apa lagi. Diambik nya batang kayu belida, dia baling kat Sejinjang. Kena kepala dia sampai bertaburan. Asal usul wujud Pulau Kera tak jauh dari Gunung Santubong tu daripada serpihan kepala Sejinjang tu lah. Itu kalau ikut lagenda la..

.

.

.

.


Santubong nikam batang belidak rah Sejinjang. Yaaaaahhhh....


.

Kesah Santubong kesah Sejinjang
Asal bekawan jadi musuhan
Kinek tok tinggal jadi kenangan
Pakei ingatan sepanjang zaman
.
Itulah kisah Puteri Santubong & Puteri Sejinjang. Diorang asalnya best friend, tapi last2 gaduh. Crita ni zaman dulu punya scene, tapi masih diingati sampai skarang.

.

.

So, camana?? Dah boleh hafal??

22 comments:

  1. wah!!..best aih..kmk dah hafal lagu tok..mlm tok mok berlagu...hehehe..

    ReplyDelete
  2. owh... zam.. nampaknya kesabaran aku tertunuk (cehh tranlate meleya pun)... Jega ko zam.. Ada pembalasan besar-besaran juak.. Ingat jak sigek tok..."Sejakku, melihat wajahmu, pikiran ku sering terganggu, hanya kekanda, yg akan dapat..."... hahahaha... Sik lamak gik adalah urg pemos ala-ala Elizabeth **ng... kekekekekeke

    Aku dengan rendah hati mintak izin video ya utk di publish di dalam blog.. ikhlas ku tok.. hahahaha...

    ReplyDelete
  3. hahahaaaaaaaa...kmk yg dah apal lagu yg pandei terngiang2 jk lagu ya dlm palak tut kmk...

    ReplyDelete
  4. Wakakakaka..nang bes entry tok.. sambil ngapal lirik asal lagu tok, sambil ya leput2 ku tetak nangga superimpose kamekduak Onggon ekekekkee...

    ReplyDelete
  5. Lawak ehhhhh. Kitak ka lukis gamba ya Su iJamm? Cak eh. Nang urang seni lah tok.

    ReplyDelete
  6. huhu!su ijam!bangga mek duhal pakcik mek tuk ado bakat seni wak duhal..mek dah xdo soro gik dah kotan bena lak karaoke lagu puteri santubong..huuu...salah ktk la tuk sujam..

    ReplyDelete
  7. wakakakaa..ney pian nok ngapal lirik..leka tetak nanggar visual lawak ya..

    ReplyDelete
  8. Khairul Antasha>
    Baguslah mun tak dah apal. Boleh ta beduet lak o...

    khairul onggon>
    No way..!! Hmm.. actually msg2 lamak ko pun masih ada lam simpanan aku. Cuma akan dilancarkan time2 terdesak.. huaaahahaha..

    eMBuN mALaM>
    Hah?? Tengiang2 lam pelatut. Conect jak wayar speker rah pelatut ya.. :)

    Audio>
    Ya namanya teknik 'super-fingers-impose'..

    Si Penconteng>
    Sik smua lah.. final touchup makei program 'paint' jak. Lak ngajar ktk kedong ktk ya kaki conteng..

    SyFazidawaty>
    Yo lah, lain kali seblum belagu, ambik insuran geruk lok!!

    Kelebar Malam>
    Ya lah bagus, mun ekot teknik ngingat cara 'mnemonic', gamba nang penting wak pakei ngingat @ ngapal..

    ReplyDelete
  9. Kmk nang suka lagu tok... Tapi mun lagu tok dimain2 dlm persembahan or drama, pandei ngutik juak nya... Penah tjadi bah, mbiak ya lalu kesarongan. Nya madah diriknya puteri santubong!!

    ReplyDelete
  10. kirana>
    Nang bena kata kitak. Kmk penah nengar kes camtok juak, tapi lagu Ulek Mayang.

    ReplyDelete
  11. Apasal Puteri Santubung dan Sejinjang gusti tak pakai bra? Sure seksi kannnn...

    ReplyDelete
  12. Duak2 puteri ya nampak gagah perkasa jak sik seksi... Bok nak meijin dak duak makei bra... ahahaaaa....

    ReplyDelete
  13. aku mok hafal.. tp in the end lagu ong bak indah kuar lam palak. adoi

    ReplyDelete
  14. salam senabek.. request lagu ooo pak tambang gik..

    ReplyDelete
  15. Aina@Azila>
    Tak pakai tak pe, tutup pakai tangan.

    AmirFX>
    Amir tok iboooh... sekda lain..

    Dosz>
    menakah?? Video clip ada masalah teknikal skit kali.

    yarn>
    yarn tuk nang kaki karaoke..

    dukunlintah plk>
    maaf. Tiada dalam simpanan kami..:)

    ReplyDelete
  16. minat gak lagu nih... terbayang macam mana kecntikan mereka.. dan bagaimana ego mereka.... tapi kan kalau ader video lagi ngancam..... tapi nih pun dah bulih hafal sikit2 dah... thanks bro...

    ReplyDelete
  17. kacak sketch yaa....hehe..nway,pjg duhal lirik lagu ya owhh..kamek tauk intro ajakk..hahaha...katok jak kamek berlagu..hahhaa...

    ReplyDelete
  18. tulah pasal si onggon gi berubat kerana kena bedik dgn su ijamm. hahahahahaha!!

    ReplyDelete
  19. nang sik abis sidak 3 tok berbalas pantun...

    ReplyDelete
  20. heheh...sampey bila2 pun sikkan hbs peperangan mengedit2..:) but cantek..very creative

    ReplyDelete
  21. ayang's>
    Satu perkembangan yang baik. Teruskan latihan.

    WhiteTulip>
    Panjang lagik dari tok sebena nya.. aoklah, belagu jak sia..

    Shitsurei shimashita>
    Alaa..onggon memang suka carik penyakit..

    mama belian n cengal>
    Kamek mpun teknik ringan2 jak, mama. Sik canggih macam 2 nya..

    Felicia>
    Sekda, sekda.. kamek sik masuk campur perang 2 nya, walaupun salu kenak tempias..

    ReplyDelete

Eeeeeee.... Beraniiiii Tak Urang Komen Situk....