Sunday, May 24, 2009

The making of...Replika Rumah Panjang


Salam. Korang ingat lagi tak salah satu entry pertama aku sekitar januari dulu? Yang pasal kraftangan replika rumah2 tradisional Sarawak. Bagi yang tak pernah baca, boleh cek dalam older post.

Dulu aku buat sebagai hobi masa lapang. Skarang ni, itulah salah satu aktiviti utama aku. Belum lagi sampai ke tahap full time, tapi aktif. Siap ada bilik khas lagi, kira kedak galeri lah tek. Member2 aku cakap 'lab'. Boleh kata tiap2 petang & malam aku abiskan masa dalam lab tu, sampai kurang masa untuk berblog. Itulah sebenarnya yang membizikan hari2ku.

Projek terbaru aku adalah menyiapkan sebuah replika rumah panjang, ditempah oleh seorang bekas setiausaha sulit seorang menteri Sarawak. Kali ni aku nak ngeso secara ringkas replika rumah panjang yang latest aku buat.







Ini rumah yang dah siap separuh jalan :







Kena buat patisyen & bilik2, sebab kastemer kraf ni cerewet2. Diorang akan belek2 sambil nilit2. Kalau bahagian dalam dibiarkan kosong tanpa bilik2, diorang akan ngerepak.
Dah siap keseluruhan, tinggal nak buat atap & tangga :






Kehadiran pusak adalah satu masalah lazim, kerja2 'pembinaan' terpaksa dihentikan sementara waktu. Ini baru sekor, kalau dia dah nunggah geng, lagilah poblem :



Supervisor tengah ngecek projek!



Sebelum dibuat atap, kena divarnishkan dulu, bahagian luar dan dalam. Peringkat ni lah yang paling merindokkan, sebab pada tahap ini kita akan melihat serinya naik. Mungkin macam tu lah perasaan mak andam bila menyiapkan 'sentuhan' ke muka pengantin.









Dah siap, pok! RM350.00. Merdeka! Lepas ni boleh la aku berblog semula..








Kadang2 aku akan buat kraf replika untuk jualan, thru sorang kawan yang juga bergiat dalam bidang sama. Tapi kalau untuk dijual open, itu adalah jenis souvenir biasa, harga pun tak la tinggi :






Tau kat mana? Semestinya, Kuching Waterfront.. Ada satu area dipanggil 'Craft Colony'. Dibuka every wikend (Fri, Sat n Sun), dari tengahari sampai malam. Banyak lagi kraf2 lain kat situ :









Datanglah beramai2, jangan supan. Bersama kita majukan industri kraf negara. Kalau anda bertuah, kat situ anda akan jumpa jejaka ini :












Dan dia adalah...... Su iJamm yang peramah.

.

.

17 comments:

  1. ya mesti molah kerja sik cuci tangan bekak makan ya lah replika pun berbau sardin alu diagak pusak ehehe.. lamak dah ku sik gi waterpran.. lak ku abas ko di sia k (mun rajin) ekekeke..

    ReplyDelete
  2. Boleh tempah tok...polah besar sikit dapat kay diam...mena tok pok

    ReplyDelete
  3. rajin ktk molah owhhh... mun kecik jk berapa su...? seyes tok kmk tyk... k kmk kah kat kaunter kmk d supermall sia...

    ReplyDelete
  4. rutit juak keja yaa....nang rajinn lah kitak tokk.....

    ReplyDelete
  5. Rajinnya...! Buat ni kena banyak sabar, kan? Kalo tak sabar, mau surrender kat kucing tu suruh smack down.. :-)

    ReplyDelete
  6. dukun>
    mun ngabas, boh mbak tangan kosong. mbak cucor kah, canei kah. sik pun mbak tapau kedei nek utih..

    bg razak>
    lom sampei tahap ya agik. ktk kan kenal sidak kontrektor..

    embun malam>
    semua ya kecik. bezanya detail ajak. paling less rm80.

    whitetulip>
    dah minat ke sia, gne nk molah.

    adibah>
    buat apa pon kena sabar. jawab komen pun lagi kena saba..

    ReplyDelete
  7. yerrr... jeng2x.. business dah..

    ReplyDelete
  8. cantekkk...suka kamek diat, sikda nama tek rumah pjg tok? kedak rumah panjang mek org, rumah pjg padeh..(benar ndakkah sukati mek mesen jak eheh) benar aie..ngkahh tak signboard gik sia, umah panjai ijamm..

    ReplyDelete
  9. yerrr..kreatif ktk owh..kmk mok sigek nak kecik ya? ada discount x?sama kedirik after discount free lah owh???heheheh

    ReplyDelete
  10. onggon>
    yeah.. biznes laa.. epi bileted b.day..

    felicia>
    ktk dari padeh? nda jauh kitai tu neh..
    ada signboard nya.. rmh panjai ahmoii!

    khairul antasha>
    diskaon? ada.. syaratnya sikmok gamba sipi2. mesti gamba penoh.

    ReplyDelete
  11. wah..best yer biznes skrg...ti mo dtg melawatlah time keja di sana ti.

    ReplyDelete
  12. waseh..nang terrer ktk molah kraft kedak ya. Sik rami urg kinek tok yg berbakat dan berminat molah kerja ya. Teruskan dan kmk yakin ianya akan mndtgkan hasil yg lumayan..

    ReplyDelete
  13. aok, sik jauh ta tok...ehehe..tapi lamak dah sik balit sia, last pun tahun marek..sunyi rumah pjg mek sia eh

    ReplyDelete
  14. Shitsurei>
    kecik tapak tangan, tapak semaian ku tadahkan..

    kelebar malam>
    thanks, mun nak blaja pun blh, free.

    felicia>
    sunyi? ramikan time gawai tok. slamat ari gawai, gayu guru gerai nyamai..

    ReplyDelete
  15. hehe..kretip2..rasanya pusak nok datang ya pun takjub melihat kraftangan ya..pusak terbabit pun mok dipolah sigek, ngam2 tempat pakey nya tido hehe..

    ReplyDelete
  16. heinsen>
    sebenanya pusak ya nang pandei menghargai seni..

    ReplyDelete
  17. abg, aku dh lihat ktk mpun blog n pasal replika rumah panjang ya, its really amazing. nak tanya, bahan2 apa yg digunakan utk pembikinan rumah panjang ya? sebab aku kinek tok tengah molah projek ya juak. pakei suka2. aku mpun bahan dari buluh dengan kayu. harap dpt bagi info kat kmk. thanks!

    ReplyDelete

kOMEN JE..