Tuesday, April 20, 2010

Again,... Craft


Salam, bro & sis! Bagi yang mengikuti blog tok dari last year, mesti ingat ngan gamba di atas ya. Ya gamba dari salah satu entry kraftangan usu. Lamak dah sik mukak kelas kraftangan ngan tokrang o..
Kali tok, entry usu pun hal kraf juak, tapi bukan kraf dipolah usu. Tokrang ada sik nengar ada sorang blogger ya offer nak merik hadiah free? Mun lom, coba tokrang cek artiviancraft.blogspot. Pi ada syarat lah. Mun mok tauk syarat2nya, masok jak blog ya k. Giveaway ya dipolah nya mpun katanya. Camtok lah upa nya tek...
.
.
.




Usu siktauk lah apa pandangan tokrang ngan benda ya. Tapi bagi usu, nang kacak, artistik & ekzotik. Mun nya sudi lah merik benda ya ngan usu, sik pandei lah nak madah betapa terujanya ati tok. Usu tok suka ngumpul2 barang jadi koleksi. Mun dapat smua benda nak dikoleksi. Contoh :


Koleksi stem, coin, duit kertas & bookmark.



Koleksi tiket2 macam tiket nanggar main bol Sarawak lwn Brunei final taun 1999, tiket zoo negara, tiket menara KL, tiket konsert nasyid dll.


Kesimpulannya, usu tok jenis urang berjiwa sentimental dan menghargai sejarah, yerrr... Selain koleksi nk di atas ya, ada gik hobi lain : ngumpul sovenir dari urang. Usu sik pandang lah hadiah ya mahal kah, murah kah, simpel kah, semuanya usu simpan k kenangan. Yang penting bukan rega, tapi nilai persahabatan & kenangan dari sorang kawan. Tok sebahagian nya :


Hadiah kenangan dari sorang staf mpuan, sebelum nya brenti keja. Sik tauk lah kenak nya merik barang kedak tok. Ada makna tersirat kali..




Bekas perfume bebentuk keta, hadiah dari sorang cikgu Skolah Khas, Batu Lintang. Lamak dah sik jumpa nya agik. Antara duak lah, sama ada nya dah mukak kilang perfume, ataupun dah jadi dealer keta.




Sovenir dari kawan keja rah Hilton KL.



Koleksi topi & cap, pemberian dari bekas gerek. Nya nang minat topi. Coba lah skali skala nya merik kopiah raihan dolok.






Tok smua pemberian kawan2 juak, tapi.... setelah dirayu2 lah, hehe..



Sovenir dari sorang kakak nk sama2 molah pameran kraftangan rah waterfront masa Rumah Terbuka Gawai 2009. Stall nya sebelah stall mek urang jak. Nya mesan, "Anang mancal, jang"



Set 'aroma theraphy burner' yang dah ilang bahagian atas nya. Sikit gik nak dibuang, tapi usu madah "Bagus ko merik aku, boh dibuang!"
"Sik pat pakei agik. Nk atasnya dah ilang" katanya.
"Sekda hal. K kenangan. Kacak bah."
Last2 maok juak kawan usu ya merik..



Arap2 lah giveaway Vivian ya dapat menyerikan agik meja kraf usu yang sentiasa ngarei tok :



Ada persamaan sik ngan pekakas Vivian?


Err.. beza nya, pekakas usu berciri 'maskulin' kit lah..


Projek rumah tradisional Melayu tok gik terbengkalai, gara2 gik ilang mood. Mun lah dapat kraf Vivian ya, baruk lah datang balit heng molah keja. Bila lah nya nak merik ngan usu o...



16 comments:

  1. hahahah..ayat yang last ya polah mek sik tahan..nang pandey ktk amik ati ow..jaik ati mek koh..hahaha

    **padu ktk peminat kraf juak ow? boleh sik polah giveaway juak hasil kerja ktk.....?

    entri anda diterima..

    semoga berjaya!!

    ReplyDelete
  2. BSI>
    Macam ya lah nak idup. byk pesaingan, haha.
    Nang minat, tapi boh nyuruh mek molah gubahan bunga indah, ya mek nang sik pandei lah.
    Giveaway? Mmmmm... akan difikirkan. Thanks!

    ReplyDelete
  3. Yahhhhh... Nak ku berani merik kapak inda... hahaa... Mungkin maksudnya ya nyuruh nebang pokok rambutan belakang umah.. haha...

    ReplyDelete
  4. Su Ijamm,kmkmaok nyuroh ktk molah rmh panjang pakei wedding gift cousin kmk di KL bln 7 tok,blh x?

    ReplyDelete
  5. Boleh mukak kedey barang antik tok...jangan jual mahal-mahal pok

    ReplyDelete
  6. Su, ingin ku nak nangga hasil kraf umah ya koh.. nang bes eh.. suka ku nangga! XD

    ReplyDelete
  7. alu punah jiwa raga mok bertanding ngambik patong..huhuhu..

    kacak rumah panjang ya eyhh..nang kreatip kitak tokk..

    ReplyDelete
  8. Amir>
    Mungkin juak o... Atau mungkin sesuai pakei bekepong ngan blogger nk pandei2 molah tafsiran nya mpun!

    ms tikot>
    Bln 7? Insyaallah. Lak mek merik rega spesel, bloggers' price.. 50% diskaon.

    Bang Razak>
    Takut mek nak mukak kedei brg antik. Kedei kedak ya salu ngutik...

    Khaisha>
    Ktk maok bakul ya kah...@ nk lam bakul?

    FnF>
    Boleh. Klk molah n3. Nak masok lam umah ya pun boleh.

    Bunga>
    Ompuan iboh nak berebut patong ya indah.. berik lah can ngan kmk urang jejaka gik.
    Rumah panjang??? Ne da lam ya..

    ReplyDelete
  9. lucu gik kapak yaa..... bronze kaa?? berjiwa seni juak duhal usu ijam tokkk ooo

    ReplyDelete
  10. HIIIII
    tok duhal suIjam dak bang odio,dukun sikda lesen ngan ahmoi sakit ya owh...Hi abang, slamat hari raya.

    koleksi topi diberik ex ya boh disebut, jeles urang baru lak nanga kitak makey nya. ;)

    ReplyDelete
  11. Fadli>
    yo..bih... 15 taun dah ku sik nanggar miak tok muncul.
    kapak sovenir kwn.. nak kata bronze,nya kedak temaga. emas kali..

    joinstar>
    Hi 2.. slamat ari raya juak. slalu juak mek nanggar nama ktk lam blog daknya, pi nak negor takut. kmk tok seorang jejaka penyupan.
    Sekda mek makei topi ya koh, k kenangan jak.

    ReplyDelete
  12. Lamak na dah sik ngepos entri baru, Su. Majok sik menang hadiah kah? Kehkeh.

    ReplyDelete
  13. rasa mcm udah komen riya.. hmmm...

    kelak kmk mikir gik apa mok ditulis k..gik musykil

    ReplyDelete
  14. adoheh>
    sikda lah majuk. biasa lah, blog tok 'blog dwi-mingguan'. terbit sebulan 2 kali. hehe.. ktk pun apa kurang nya..

    ahmoi>
    klk kmk mikir gik apa mok dijawab.

    ReplyDelete
  15. gik ada nyimpanbarang berik oleh zai ngan scott owh... hehehe.. apa ndak cita dakduak ya..

    ReplyDelete

kOMEN JE..