Sunday, September 6, 2009

Mengenali Jenis-jenis Rimo


Salam. Tokrang lelah sik posa? Mun dah sungkei, tokrang lelah sik kak sungkei tadik. Mun lelah, pakata kitak urang merilekkan dirik sambil kita cita hal rimo.. Bukan usu nak cita hal spesis-spesis rimo secara saintifik, tapi istilah2 nak salu didengar kita ajak. Bagi yang nak ngambik SPM taun tok, sila beri perhatian penuh, nie tauk ada kluar topik tok lam sabjek Kajian Tempatan.


Jenis-jenis rimo

Secara kasarnya, jenis-jenis rimo adalah seperti berikut :
a. rimo belang (tiger)
b. rimo bintang (cheetah)
c. rimo dahan atau rimo kumbang, suka nekik pokok (panther)
d. rimo nak salu berekot-berekot, wana putih (jaguar)


Beberapa istilah rimo nk salu didengar :

Harimau Malaysia
Harimau Malaysia adalah nama pasukan menbol kebangsaan Malaysia. Nya ngambik nama ‘harimau’ ya untuk melambangkan kekuatan dan semangat pasukan Malaysia.

Harimau Muda
Nama diberik untuk pasukan menbol kebangsaan Malaysia debah 20 taun. Sidaktok debah kendalian FAM.



Harimau Tamil a.k.a Liberation Tiger of Tamil Eelam (LTTE)
Tok adalah sebuah pertubuhan tentera minority Tamil di Sri Lanka. ‘Eelam’ adalah nama lamak bagi Sri Lanka mengikut istilah sidak Tamil. Diterajui oleh ketuanya, Vellupillai Prabhakaran, matlamat LTTE adalah memperjuangkan kemerdekaan untuk beberapa negeri di Utara dan Timur Sri Lanka. Dianggap teroris dan diharamkan di 31 buah negara termasuk India, US, Negara-negara Kesatuan Eropah, UK, Kanada dan Australia. Tentera Sri Lanka telah melancarkan serangan besar-besaran untuk merusah kubu-kubu LTTE sejak awal 2009, last-last dapat juak sidak merebuk LTTE pada pertengahan taun ariya. LTTE secara rasmi ditumpaskan pada 18 Mei 2009, bila bos daknya ditembak mati oleh tentera Sri Lanka.

Balsam Harimau
Tok sejenis minyak panas, pok. Mun tokrang ada sengal-sengal otot kah, sakit sendi kah, idong tesumbat kah, boleh trai makei tiger balm. Brand tok dah lamak wujud, dah ada sebelom kelahiran maknek kepada Mbok WinkWink agik. Nya mpun ingridien dicipta lebih 100 taun lampau.



Harimau Jadian
Aaaaaaa…. Tok usu sik berani nak komen gilak. Ada urang pecayak, ada sik. Kira macam ikan duyung juak lah.. (kenak nama ikan duyung tok sensitip gilak hoh..?) Bagi usu, nak kata pecayak, ndak juak, sik cayak pun ndak juak.




23 comments:

  1. aisehman...tang cute skali jak rimo ya laki bini..eheks.

    ReplyDelete
  2. Yohhh... Ptt lamak sik temu.. Molah kajian ttg rimo duhal kau tek... hahahaa... Gmbr nak last abis ya aku cayak lah sebab aku ada jumpa sidak duak ria... P pakei kostum manusia biasa... haha...

    ReplyDelete
  3. walaupun rimo ya tang bahaya jak upa nya tp nya dlm soal rmh tgga ng bgs la, pandey ngurus..eheh..

    ReplyDelete
  4. kuang kuang kuang... nang berbalas pantun lah ktk orggg... pandei usu ngimpos juak... xlah ku brani gk ngn usu koh... pobia i uuu...

    ReplyDelete
  5. harimau hujan bukan spesis rimo juak kah su ijam..hehe..
    tang kiut jak upa harimau jadian ya..hehe..

    ReplyDelete
  6. Aihh su...kenak anak rimo ya sik sama muka ngan mak bapak nya owh...

    ReplyDelete
  7. Cute juak rimo jadian ya. Adeh...adeh...

    ReplyDelete
  8. hehe...nang lelah su owhh.. hehehe...kiut na juak rimo duak ekok ya eh...haha

    ReplyDelete
  9. Yahhhh!!~~... siap laki bini gik kenak.. adehh ekekekek ishkkk eheheh...

    ReplyDelete
  10. hahahahahaha...skali maokk eyhh..laki bini..hahaha...*perey*

    ReplyDelete
  11. rudy>
    kiut. tp bahaya..

    amirfx>
    ya lah, lejuk juak molah kajian ikan kelik ajak.

    sen>
    tapi, mun dah rimo, tetap rimo. sikpat cayak gilak..haha

    embun malam>
    bukan supeimpos ya.. gamba bena ya bh..

    am-rie>
    spesis rimo juak, tp wujud time ujan ajak.

    razak>
    nya gik anak, nang camya rupanya. tunggu dah bujang dikit kelak.

    ms tikots n khairul antasha>
    mun ktk suka, boleh tak nginangnya

    pejal>
    ya lah namanya idup laki bini. bekongsi segalanya.. temasuk bekongsi masalah!

    bunga>
    aok o.. jong2 pecoma kenak amok bininya..

    big momma>
    sehati sejiwa..!

    ReplyDelete
  12. hahhaa nang sehati sejiwa lah rimo laki bini

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Hahah. Sidak duak yaa.
    Tapi eh, ingat tek Pezal Pakput alu berenti supeimpos lekak nangga gamba tok, skali tek kin menjadi gik ada.

    ReplyDelete
  15. Aku nang menjangkakan pembalasan ari odio yg sungguh dasat bakal berlaku dan ianya telah brlaku dlm entry maid nya ya.. :P

    ReplyDelete
  16. hahaha...cute juak rimo duak ekok ya...

    ReplyDelete
  17. atacha>
    next time kita jadikan lebih menarik..

    felicia>
    sehati, sejiwa,.. sespesis

    titil>
    ktk ada cadangan utk menghentikannya?

    onggonz>
    ..oleh itu, dia mesti dihapuskan dari muka bumi..

    kelebar malam>
    jangan terpedaya dgn kekiutannya..

    ReplyDelete
  18. kiut rimo yo laki bini..kck posing cdak 2 yo..

    ReplyDelete
  19. kiutnya harimau jadian tuh...kat zoo tak de tuh...pegi umh aku...ada ucapan n kad raya...jgn lupa tau..

    ReplyDelete
  20. ojiewink>
    yahh.. nunggu nak dipolah animasi gik..

    suhaila>
    sapa cakap takde..? kat zoo Kuching ada..

    ReplyDelete

kOMEN JE..